Search This Blog

There was an error in this gadget

5.9.09

Weekend updates- Baby language

Went to see Opah yesterday.
Quote; "Tulah, lama sangat tak datang, sekarang dia dah xingat orang baru nak jenguk"

Tak baik kita salahkan takdir. Sebagai seorang Muslim/Muslimah, kita perlu terima Qada' dan Qadar Allah. Kita merancang, tuhan yang menentukan. Manalah hambaNya nak tahu yang Dia akan turunkan ujian yang sebeini.

Well, sometimes people threw out anger randomly, sampai tempias kena orang lain, betul tak?
Sabar je lah...Sedangkan anak sendiri pon xdtg jenguk lagi...Takkan Cucu Menantu baru tak datang 1 weekend dah kena condemn? Ini tak adil! Tapi, sabar jelah...
(Bila kita berpaling pada Allah, hati kita akan tenang, percayalah dengan yakin!)

Malam tadi ada celebration birthday S*yahi*rah (Anak buah Abg - 10 tahun)
Bila dipanggil; "Nak hadiah tak?" Jawabnya "Tak mahu lah"

Aikk? Pelik betul budak ni...Tapi, satu saja yang aku nampak dari hari ke hari mereka semakin matang. Mereka didedahkan dengan keadaan dan situasi keewangan keluarga masing-masing. Jadi, mereka tak meminta2 secara mengada2...hahaha... *kawaikunai kedo kandou!*

Tapi rezeki dia hari tuh pada bulan Ramadhan ni, Mak Lang sedekah RM10.
"Yeay...yeay...RM10...Ssshh...Jangan bgtau adik2 lain...heheh"

Malam tu instead of berbuka puasa di luar, join sekali berbuka di rumah Pak Long Yuni. Malam itu jugalah, Yuni bertemu Irsyad (11 bulan) sepupu Yuni belah Kak Y*anti...:) dan bermulalah "Battle of the Babies"...
Yuni yang masih belum boleh bergerak bebas sendiri tapi mempunyai suara yang amat nyaring-menjerit2 kegembiraan bersama Irsyad yang agak takut dengar suara Yuni...

Mamanya pula dah lama xmain dengan anak buah...Main praktis bola jaring gitu...eheheh...

So total Yuni tidur siang about 2.5 hours...By the time we headed for home around 9pm...Masuk je kereta, kena air-cond, terus tertidur atas mama...Amazing! Not even 1 minute after we drove off, Yuni dah tidur...heheh Plus, without the breast! She slept all along the way until infront of masjid Darul Ehsan where she woke up due to straight rays of street lights.

Well, relative visitings this week wasn't that bad. I am happy to know Yuni showed interest in her cousin, Ikin :) She still hates the idea of Abg's smaller anak buah roaming all over her...Rimas tau! *just like mommy* ahahahah...

**************************************************************************

In other occasion, there is this site about understanding baby language. I'm not a big fan of Oprah, but it seems that this had been advertised in Oprah *nod nod* Thought that this maybe helpful for those having a baby, going to have baby, planning to have baby or sitting a baby through the day *wink wink*

Dunstan Baby Language

For me and Yuni, we're doing fine, she's easily understood lately. I guess this is the best time to play with her since she's very talkative and still couldn't move a lot on her own. But, as most other babies out there, she's an attention seeker :P Give her a lot of attention and she'll like you a lot. Most of the time, face her directly and talk...Believe me, she loves it!

6 comments:

yongE said...

She still hates the idea of Abg's smaller anak buah roaming all over her...Rimas tau! *just like mommy* ahahahah...<--- aku igt yang ko call aku ngadu2 bagai sgale..eheheh..ko tgh pregnant waktuh tuh..turun dah kat yunik..ahahaha... haa yang baby languange tuh...aku tgk waktu oprah tayang.. even takde anak sniri utk di cuba jaya.. tapi aku praktik kan waktuh jaga kazen aku yang kematian ibunya (rasenye tak smpt lagik nak citer kat ko pasal ni)...

fieza said...

Yong,

Aku pon rsa mcm menurun aje sikap tuh...bile budak2 tuh tenyeh2 pipi dia kan...dia mula gosok2 mata...merengek..kerut2 dahi...cube pandang tempat lain... Isk...aku tgk pon rimas...hahah

Eh, banyak giller citer aku xdengar dari ko nih...Bulan 10 nih nak tumpang tido rumah ko kat kampung boleh tak Yong?

yongE said...

ahahaha dlm perot dulu die dah kongsi ati perasaan & naluri ngko dah haa...

hah..datang2.. boleh ajek..bilik umah aku byk je kusung..ehehhe.. hah sunuk2.. buleh din geng kejap ngan ayah aku godek kolam ikan waktu aku main2 ngan ko..hehhhehe..
(pastuh nanti mak ngn ayah aku ada modal nk suh aku kawen sbb tgk ko ngn yuni..ahahaha)

aku xsure masa sesuai nak call ko.. sbb skrg kan lunch break ko balik umah kan..lainla waktuh ko keje kat Cinosanap dulu..eheheheh

fieza said...

hehe...betol ke?

Sebenarnye adik ipar aku ade convo bulan 10 nih kat Sintok...dekat la ngan Baling kan? hehe

Dia bgtau aku last minit...hotel kat area tu semua dah full house. Nnt mungkin 3 malam ke mcm tuh sbb dia ada rehearsal hari sebelum.

Ko jgn cakap psl mancing...Din kalu tahu ade port mancing awal2 dia angkut "mancing gear" dia dari kl...haha..

tuhla...bab calling2 susah nak cakap bile tiing sesuwai...aku pon baru start keje baru kan...so, xleh nak mengular sgt..heheh

yongE said...

fieza, ahahah ko neh dah buat macam kes raya arituh gak neh.. dekat je baling tuh? dear, Sintok maksud ko dkat UUM ke? Sintok is dekat Changlun = Kokdiang = Jitra hala ke Bukit Kayu Hitam nuh dear.. dekat dengan umah yang ko pegik arituh tuh..yang aku hantar ko sampai Alor star dulu2 nuh.. dari umah aku dlm 2 jam jugak ah.. ehehe ade jugak Din geleng kepala nanti..ahahaha

tp kalu ko x kesah, nak dok umah aku, amat laaaa di alu2 kan...skali skala ko nak dtg umah aku banding berjuta2 kali aku nyusahkan ko kat umah ko..ehheehee..

tetiba sesi perbincangan kat sini pulak.. ehehe ko sms aku la nnti bile ko free skit...

fieza said...

hhahaha...wokeh2...ape2 nnt aku sms...heheh Aku bincang dulu ngan Din...