Search This Blog

Loading...
There was an error in this gadget

8.10.14

Don't take your own sweet time please!

Are you done? Speed up man!
Tukar la enjin baru or...
Tukar processor baru... boleh tak?


Sabar ya, melayan slow-mo.

7.10.14

Slow Pickup Truck

Cikgu, cikgu....

Tarikh kena extend la cikgu.

Sebab pickup truck baru slow giller la cikgu.

Kena ajar drive dan tukar gear cikgu.





Mood 'sarcastic' aku mula lagi.
Yes, don't tell me I didn't warn you.
Even I hate myself being sarcastic.








On the other hand, Happy Deepavali to my fellow friends celebrating.


3.10.14

Big Changes Needs Big Patients


Mudah nak menyebut ayat di atas pada mulut tapi, pada hati? Aduhai, kenapalah keras sangat ni.

Report kena hantar pukul 12pm. Puku; 10 nak derive data from server, tengok access limited. Mengapa? Isnin baru-baru ni boleh saja.... Is it because...

Boss dah bertukar? Boss tukarkan saya? Pasal tu view authority access kena revoke?
Boss dah hantar borang untuk transfer saya?

Kan dah fikir macam2...

Yes, actually last Wednesday, boss call from SG masa tengah lunch. Being a dedicated employee, angkat juga telefon just before masuk kedai makan. Sumo Restaurant, Cyberjaya.

Expecting kena hantar report, or request untuk buat something...
Rupa-rupanya, dia nak transfer I ke department lain yang kononnya memerlukan I.

It was like lighting struck my heart. Pierced, pierced and pierced deeply. Scars developing everywhere. It was just unexpected. But still, being an obedient employee, I listened and accepted the transfer. I didn't say a thing. I didn't even ask for the reason, 

"Boss, why did you choose to transfer me?"

"Did I do something wrong?"

"Did I disappointed you in any other way?"

"Was my work below your expectation?"

While others envy my transfer looking it as a big leap on up the career ladder, I was just incomplete. I am full of doubt, worries until I can hear the reason of transfer from my Boss.

But still hadn't have the guts to confront him now.

Currently I am choosing the silent way. I will devote my full strength and ability to fulfill you request boss, until the last day of my career under your wings.



And I swear to make you regret letting me go!!

P/S: Macam break dengan pakwe je

1.10.14

ミーハーだったんだ、私。


Ok. Demam datang semula.













Demam ke-kakkoii-an Nakai kun dlam Shiroi Kage :P
(Mood mi-ha datang lagi!)

30.9.14

Huh!


Sibuk konon... Citttt Pooooraaaahhhh!!
(Pesanan ringkas bagi yg pura-pura sibuk tengok PC monitor mcm nak tembus skrin)

17.9.14

Cabaran lepas baik demam


Disebabkan aku tak sanggup nak ambil gambar muntah diri sendiri. Gambar google jelah ya :)

Yes, hari Isnin pukul 3 pagi (2:52am) to be exact, badan panas dan terasa nak muntah. Walaupun dalam kepala ni tahu, secara logiknya muntah adalah satu cara yang paling cepat untuk mengeluarkan bendasing yang tidak baik dalam badan, still, rasa sakit sangat bila nak keluar. Bayangkanlah kalau baby atau anak-anak kita muntah, mesti lagi kesian kan? Orang dewasa pun dah rasa sakit, apatah lagi budak2 yang baru nak merasa kesakitan muntah.

Ok, anak-anak ok, tiada masalah. Tapi, mungkin disebabkan tak dapat nak tidur dan bangun banyak giller kali untuk ke tandas, Aina start bangun. Mula-mula ikut mama dia ke tandas, tengok and then dia kembali semula ke tempat tidur.

After a few times, aku pun tak tahan dengan badan panassssnya... Pukul 4 pagi mandi sambil duduk dalam toilet. Ok, masa tu Aina tengok aku macam pelik. Walaupun dia tak cakap atau bertanya, mungkin dalam kepala dia,"Aik, mama aku ni dah nak pergi kerja ke?" or "Perlukah aku mandi juga untuk ke Taska?"

Seperti biasa, setelah semuanya selesai, aku pun tidur semula diikuti dengan Aina yang takut sangat Mamanya tinggalkan dia. *Arrgh, bila teringat semula memang comel! Tapi, masa tu hanya rasa sakit saja*

So, pukul 7 pagi, si suami agree nak hantar ke klinik dan ambil time slip. Lepas hantar anak-anak terus ke klinik panel, tapi doktor tak sampai. Disebabkan kepenatan, aku tidur, sampailah nama dipanggil. Memang sah, 39degrees. Doktor siap kasi MC 2 hari, tapi esoknya Hari Malaysia, kira MC berguna hanya 1 hari saja. Tak apalah.... Alhamdulillah, lepas minum ubat on the spot depan doktor, balik rumah, suami singgah beli breakfast.

Sampai rumah, makan ubat dan terus tak sedar diri sampailah terasa nak kena pergi toilet. Bangun dan semasa dekat toilet dengar suara budak2. Aku fikir, "Ni mesti anak2 jiran ni"

Rupa-rupanya.... (Jeng jeng jeng....)

ANAK-ANAK AKU!! Baru balik dari Taska. Ya Allah! Dah pukul 530 ptg!
Suami ambilkan anak dari Taska. Tu dia... Pengsan punya pasal! Tapi, badan segar sikit, demam pun dedar sikit. Cuma cirit birit masih ada....

Begitulah cerita demam aku :P

25.8.14

You Have Allah



Bersabarlah wahai hati!

Jika memang niat mereka begitu, akan kuserahkan kepada Allah s.w.t dan urusan itu adalah antara kamu dengan Allah s.w.t.


Aku percaya pada Allah dan janji-janjiNya kerana Dia Maha Adil, Maha Pendengar, Maha Mengetahui.

In Shaa Allah.

19.8.14

ちょっと遅いけど、SMAP 27H TV お疲れ~


27時間テレビ、総合司会、SMAPさん、お疲れ様でした!

海外にいましたが、頑張ってリアルタイムで見ました。
SMAPブサイクのとき、ぐっすり寝ましたけど(笑)

ラマダン断食の最終日にも関わらず、料理や掃除の次の日の祭りの準備で忙しかったけど、
頑張って見てました。(熱狂ファンに負けずに)

久々にSMAPのご活躍を見て、面白くて、勇気が沸いて、私も夢に向かって頑張ろうという
気持ちになりました。毎日、ずっと同じ習慣を繰り返すと、たまに落ち込む。

「いつまでこんな生活を続けれるんだろう」

「小さいころの夢をいつ叶えるのだろう」

ってすごいテンションが下がりまくり。今年の27時間テレビを見ると、昔日本で過ごした4年間を
思い出す。また戻りたいな~懐かしい~

あっ、話に戻りますが、最後のノンストップライブ、すごいかっこうよかった!
特に中居君の歌いだしの部分。未だに頭から離れてない。


画面の前で中居君をずっと応援しました!ステージからいなくなったときに、
「相当しんどかったでしょう」と思いながら、一人で「頑張って!頑張って!」と叫んで、
子供すごい不思議な顔で私を見てた。(恥ずかしー!)



これは、私のミーハー魂が蘇った27時間でした。

以上。

Ketika Hujan Turun...


Doa ketika hujan.

Baru je hujan lebat tadi. Alhamdulillah, ini tandanya aku kena balik rumah. Hehe.

13.8.14

Ikegami Akira sensei

Siapa tak kenal Ikegami Akira ?


Love to hear his explanation on the situation around the world, economics, politics and even history. (though sometimes too neutral or a bit bias on the way he explains, but that's his way)
For those who know Japanese and watched his TV program before, you'll probably be addicted to watch more. Sincerely, I learn better history from his programs compared to when I was in high school. Heh.

About China, Russia, Middle East, South East Asia, Africa etc.

How I wish I attended his class during University. Hehe