Search This Blog

There was an error in this gadget

24.4.08

Commitments



Do commitments change after we get married?


A collegue of mine thought to herself;


"Kalau dah kawin mesti cepat balik rumah, kan? Nak kena masak untuk suami lagi...Sure penat kan?"


hehehe...Ala...give and take la...nanti suami urutkan bahu...keskeskes...Dah tuh kalau berdua kerja xkan sorang jer yang nak kene suffer buat kerja rumah? Betul, tak?


Ustaz mase kursus kawin tuhla cakap...Kenalah ber-musyawwarah...



***********************************************


I kind of disagree when old-timer bosses claim that your commitments change like 80-90% the other way around towards your work after you get married or deliver a child. Its as though your world evolves around the family much2 more often than work. To prove that about 10 years ago...YES. But, nowadays...Please boss, get out of the tempurung kelapa la...Nowadays women are more matured and capable of balancing work and family commitments. Especially when you live in an era where both the husband and wife need to earn more.


Senang cerita;


Orang zaman sekarang, kawin tak kawin same aje komitmen nya...Tak semestinya lepas kawin baru komitmen atau rasa tanggungjawab itu kurang terhadap kerja....Masa bujang pon sama sahaja. Konon nak enjoy lebih...kerja sambil lewa...hak ptuih! Tapi gaji nak banyak...hakhak ptuihh!


Sejak akhir2 nih dapat boss baru...Boss kecik namanya...Asyik tak sependapat aje kalau bercakap dengan dia...Seolah-olah hampir 80% pendapat bercanggah...Mungkinkah aku terlalu cerewet?

Sebab ini orang kedua aku rasa macam nih...*sweat drops* Last time was my kohai..Well, mostly because dia adalah out of spec "kohai baik" aku...Maybe boss kecik juga 1 specimen yang out of spec "Boss hebat" aku...*sigh*


I know I shouldn't be talking/thinking like this...Aku pon bukannya hebat sangat...Saikin, sikap mudah marah tuh kembali semula...Dah dekat 5 tahun aku tinggal...Last sekali masa aku baling tepung kat Pesal mase Sobetsukai 2004 kalu tak salah aku...But, I read somewhere, being easily irritated or angry is one of the sign you are under stress, whether conciously or unconciously.


Perhaps I am under stress.

Abg Azhar, if you're reading this...Please understand that I am under stress right now. I hope with Tuty around, my stress is cut half..at least..

No comments: