Search This Blog

There was an error in this gadget

18.5.09

Daddy holds 50% share in taking care of baby



Enough sleep and rest helps pumping more breast milk.

Hmmm...Betul ke?


Tp, semalam telah membuktikannya. I was sooooo tired due to menjaga Yuni yg takmau tidur siang... She wanted hugs from granma I guess...And I had to give her a bath since daddy on single guy night out. (cett...masih perasan single)

Plus terpaksa melayan kerenah maid yg takut nk jumpe doktor. I mean, pergi klinik bukannye kene operation terus...Haiyah! Plus another "baby" grandmother who cannot berpisah with the maid even for 1 second...She didn't want to let the maid go to clinic even with my mother...another Haiyah! Plus another daddy who whenever given chores, like to send maid to clinic, likes to dilli dally...masa tu lah nk makan etc... triple Haiyah there...Puts me in a short term stress yg akhirnye...Abg la kene...heheh


As soon as he gets home (nasib biak dia dah makan malam kat luar), kene hentam abes2 lah...I refused to sleep near the baby's buai, refused to do anything to help him with the baby. Now its YOUR turn to look after her crankiness...sampai pagi...

Of course, mother instinct kata Yuni misses her daddy. Balik2 tangan mommy and grandma dia...kadang2 tangan grandpa...Mana tangan daddy??Sampai mandikan pon bukan tangan daddy...


Lepas daddy dia angkat aje...terus diam! Letak atas buai right after that tak nangis pon.. Waaaahhh.... Nih dah jadi anak daddy nih..kene ikut gih mancing besar nanti :P Bangun pukul 2 pagi ingatkan dah lapar...rupe2nye nak tidur atas katil pulak in between mommy and daddy...until 3:30am bile dia mengamuk. Mummy suruh daddy check bontot...Ya, sangkaan benar belaka...Yak yak..

While daddy baru jer habis bersihkan bontot dia...right before tarik pampers... "PREEETTTT" Keluar stok baru...seb baik daddy tak tarik pampers lagi...kalu tak abes la bantal and cadar semua...Mummy hanya mampu gelak saja...:)

So, lepas man-handling, barula BF lepas tuh tidur...7:30 am...another BF...lepas tuh mummy masuk dalam buai terus tidur sampai waktu mandi pukul 9:30am...

Tapi mummy dah pandai dah...lepas buai Yuni tidur..suruh maid masak air panas...nak mandi...sementara tengah tunggu air masak, perah dulu susu! Masa tuhla dapat 1 kali pam 100ml...terasa sangat syahdu menyayat hati...Plus rasa motivated sket nak pam lagi...heheh...

Mummy pon kene jaga diri dalam pantang..makan nak kena jaga etc....Time management sangatla penting masa nih...Sampai bile nak berharap orang buatkan semua sekali untuk kita, betul tak? Kalau setakat nak jagakan Yuni masa tengah tidur tuh or masa play-time dia...tak kisahla...Tp yg penting para-para BAPA / AYAH juga memainkan peranan penting...

From experience semalam, barula terasa, Siapa kata bapa/ayah punye peranan tuh kurang penting masa jaga anak? Hey, anak mana tak rindu kat bapanya? Unconciously, mesti rindu punye, betul tak? heheh...

5 comments:

wahida said...

comeynye baby senyum! Congrats Fieza!

yumyum said...

yesss time management is verryy important especially when dah pindah duduk sendirik. Ayra jenis yg nak melekat je after balik keje, so sometimes nak masak pun susah. selalu around 9-10pm baru leh makan. itupun sambil bf dia! fuhh taihen datta. basically, ms awal2 tu dish washing, laundry, lipat baju n anywthing other than cooking mmg hubs yg buat. im just the milk jug only haha..but now ayra dah pandai main2 whatsoever, so free la sket tgn nak buat keje lain BUT STILL tak penah cukup masa, by 10 dah pengsan both mommy n doter. it takes a lot of hardwork, but having a understanding husband mmg sgt2 membantu.

morneve said...

Gosh Fieza... Sorry I totally missed it!! Just found out..
Anyway, Congrats!
She's such a cutie!!
and I know you'll be a great mom!

~ezri~

rinaEnelza said...

uyuni is lovely ^_^ belated omedeto mummy fieza!! aku akan dtg melawat ko n yuni soonest,heheh!

mai rafa'ah said...

kawaiii! nnt dh besar mesti senyum sweet cam mummynye..congrats fieza=)