Search This Blog

There was an error in this gadget

21.8.09

Salam Ramadhan!


Salam kekawan…
Sorry for the long silence…

I have been busy changing jobs lately. P-Sya kara sotsugyou shimashita! After 3 years and 4 months :P Couldn’t have been more happier.

Not that I despise working there. It’s just that, there’s no more thrill working there. Lately have been seeing myself going no where there…Pointless… Priorities have changed too. More to Yuni-chan, of course.

Today mom went off at 3:30 am to Johor, for her routine of family & relative visitings with my Mak Ngah. Yes, they are very close and they share the same idea of the importance of family & relatives. And, both of them don’t have small children to look after for…only grandchildrens…heheh (hima tsubushi kanaa?)

So, today, I went back home during Friday prayers to cover up for Abg during his Friday prayers…Best tak? Balik BF-kan Yuni…zenzen yoyuu…hahaha…Yerla…rumah 5 min jer dari office. And its a very convenient place to work at :p Singgah Carrefour kejap beli udang ngan telur untuk masak sahur + Sushi for lunch... Balik office just in time for discussion ngan MD :)

Was asked; How was your week? Terrific! hehe...

Okay, Let's see...1st day of work dah pergi jumpa supplier, Mr S bawak naik Mitsubishi "Truck" dia...Dekat mana? Selayang ngan Rawang...huhu...jauh tu!

2nd day stay kat office, join discussion with Ms A...Cewek Chinese Kelate yang maji BM sangat fluent *sasuga!* Eventually, I'll be taking her job at Tooling dept. and she will be transferred to Prototype dept...

3rd day pergi supplier with Japanese client :) with Mr H pulak...hehe Borak2 dalam kereta pasal Japan & culture, of course translate-kan untuk Mr H about "Why Sumo wrestlers in Japan have beautiful wives?"...haha...Aku tahu jawapan tuh, tapi aete nak jugak Oka*zaki jawab sendiri..kihkihkih...

4th day stay kat office belajar & praktikal dengan Ms A...Ms A adalah sangat excellent in teaching...She's very detail...which is very good. Documentation semua check dengan detail...but at the same time, she said it's very tiring sebab asyik2 jumpe salah orang...:p Seronoknye belajar dengan Ms A is sbb dia suka gossip...haha..xdelah...borak2 seken banashi, pasal anak, orang gaji, life etc..

5th day pon stay kat office. By Friday, aku dah start buat documentation dah.."Hayai deshou?" Actually, Isnin lagi dah start hantar email to Japan and Share Holder's documentation...hehe

Overall aku sangat berpuas hati sebab gaji dan stressload adalah lebih kurang equal :) Banyak yang dapat belajar kat sini especially regarding Tooling. Ikut client tengok depa bukak die, modify die, tengok supplier nye style cammane *mmg seronok* An exciting experience that I have never felt before.. (Yerlah, sebelum nih terperap aje dalam kilang...xpernah kluar-maji kena kutuk sbb xpernah pegi Selayang sendiri...heheh)

Disebabkan company kecik, depa mmg ganbaru betul2 untuk dapatkan sales. Korekara, aku ganti tmpt Ms A nih pon aku memainkan peranan besar untuk mark up harga..Kalau dulu pengetahuan aku hanyalah tahap bagi cost kat Abg Helmi...Sekarang aku dah belajar banyak pasal selok belok "kerja belakang tabir" $ company...ngee... That is, of course one of the advantages of small companies.

MD pula sangat assure kat aku yg direction dia adalah untuk keep current staff, not to expand too much. Certain companies, bila dah dapat untung, salurkan lebih kepada beli mesin lagi banyak, besarkan jajahan company etc...tapi, company ni dapat untung dia salurkan kepada pekerja dahulu as motivation & skill up. Aku suka direction dia sebab dia nak kukuhkan "group" (nakama) dulu...Biar kecil tapi jitu dan padu daripada besar, tapi rapuh & tak loyal (Alamak, terasa plak saya...)

Overall, so far so good. My first inshou about this company. Yup, I can say that I like this company because dalam masa 1 week, I can already imagine me another 5 years here..*cool! InsyaAllah*
(Plus, boleh YM & MSN masa kerja tuh...hahaha unlimited internet access)

Oh ya, sebelum saya terlupa.. I would like to wish all muslims;

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK!
Sambutlah Ramadhan dengan meriah, dihiasi amalan2 yang banyak...
Semoga Ramadhan kali ini membawa keberkatan pada anda semua...Amin.

Till then kawan2...babai!

2 comments:

tUtyRAhiZa said...

yokatta ne..

aku skang terperangkap antara pedv ngan tsuyama..

mcm dah penat giler nak layan pedv utk 32mm tu...

*sigh*...

cindataman said...

tahniah!

semoga terus seronok di tempat baru :)