Search This Blog

There was an error in this gadget

10.9.09

Innalillah...Al fatihah

Repekah Bt Abdullah
93-6-6
Tanah Perkuburan Lipat Kajang
Kelang, Selangor.

Ini address baru Opah.

Opah Din telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada 8/9/2009 pukul 9:20 malam disamping anak, menantu dan cucu cicit yang tak seberapa di Kelang. Abg ada di sana semasa Opah menghembuskan nafasnya yang terakhir. Saya tak dapat ke sana since attending to Yuni. Dia masih kecil.

Semoga roh Opah dirahmati Allah dan berada dalam golongan orang-orang yang beriman. Amin.
Kawan-kawan, kalau tak keberatan, sedekahkanlah Al-Fatihah untuk Opah Din

Anak-anak buah Abg semuanya menyaksikan peristiwa tersebut 1st hand. Yang paling kecil; baru nak masuk 2 tahun bulan 12 ni. Ibunya nak kasi tengok dengan mata sendiri supaya mereka ada kesedaran dari awal. Supaya mereka faham, yang bernyawa pasti akan mati. Itu adalah Qada’ dan Qadar Allah.

Si kecil: Ibu, esok ibu pergi kubur ke?
Ibu : Pergi.
Si kecil: Kakak nak ikut juga. Kakak nak tengok rumah baru Opah.

Conversation si anak dengan ibunya. Kecil-kecil sudah dapat menerima qada’ dan qadar Allah, itulah training yang dapat si ibu berikan pada anak-anaknya.
InsyaAllah anak-anak ini bakal membesar dengan elok, InsyaAllah.

*********************************************************************

Speaking of melawat orang sakit / nazak.

Yesterday, I had the chance to kiss Opah’s forehead before she was prayed. People say, you have to be strong spiritually during this time because, you don’t want to catch any “bad energy” (which old folks like to refer as ‘tegur’).

You also should not cry too much as crying doesn’t help the dead at all. It only increases “seksa”.

So, prepare yourself with a strong mind and also, keep on reading 3 Quls, ayat Qursi etc. May it remind you at all time of Allah the All Mighty.

After coming back home after the visit, I had headache & my throat was in pain. I took 2 pills of Vitamin C, and a painkiller, since I felt as if there was a nose blockage coming by. Not long after that, I became very hot, 38deg. Yuni didn’t want to be near me *pandai betul anak mama nih* As I offered to BF, she pulled away from me. I had to ask her grandma to attend to her since I’m not feeling well. Yuni slept in the cradle for the whole night and I, sponged by Abg the whole night. Alhamdulillah, the fever reduced as I woke up in the morning.

Spoke to mama (Yuni’s grandma) about the fever. She said, you have to be strong especially when visiting the sick. You might get infected too. She said that she too had fever after visiting one of our relative in hospital having breast cancer.

Kalau orang tua pon boleh sakit macam nih…Apalah lagi budak kecil. So, advices, not to bring small kids (especially babies) to hospital (except for jabs/due to sick) for visiting. Lagilah tengah musim H1N1 nih…*sigh*

P/S: Yong, aku demam semalam…ko YM ngan mak aku ek…hehehe…Kepala pening sikit…tak fully recover lagi la tuh…

Infos on perngurusan jenazah. Walaupun fardu kifayah, tapi, sebaik-baiknya kita tahu mengenai ilmu ini sedikit sebanyak, betul tak?
Pengurusan Jenazah
Adab dan doa ziarah kubur
Hukum & adab ziarah kubur untuk wanita

6 comments:

yongE said...

Innalillah... aku penah jumpe Arwah kan?? time gik raya umah Din waktu korg mule2 berchenta dulu..eheheh...

ahaha ha ah.. dahlee tetiba masuk topik lagha aku YM ko tuh..ahaha malu kat aunty..kes kes kes...

bab yang sakit2 ko citer tuh..aku pun slalu dgr.. maybe kalu 'bubble' berkesan kot?? dgn izinNya..

yongE said...

tadik aku dah taip dah..tp xsure save ke tak dah? sile pilih salah satu sahaja..ahahaha

Innalillah..Aku kenal kan Arwah Opah? aku jumpe waktuh gi raya ikut ko dulu...zaman ko baru2 berchenta dgn Din..ehehehe

ha ah la.. aku cet ngn mak ko.. dahlaa trus kuar topik lagha kat YM tuh.. malu kat aunty..ahahaah

yang pasal sakit2 ko citer tuh..aku pun slalu dgr.. kite kene kuat sgale.. waktu nak pi tuh.. mungkin teknik 'bubble' berkesan...

mrs-ab said...

innalillah
takziah, fieza

ichiyou, ima nak bgtau
smlm gi tgk mask yg dlm kotak tu
50pcs = 1290yen
50pcs = 980yen(yg dlm plastik jenis lain)
mlm ni ima try tgk few kedai lagi,ye

so besok mlm ima bg harga dr setiap kedai
nnt finalize before sabtu ptg,ye
sbb dr ahad-rabu, ima dah ke kyushu
then khamis bertolak balik msia

cik puan daun said...

takziah.. innalillahi wainna ilaihiraji'uun...

mrs-ab said...

fieza,
ima jumpa mask(tp bukan yg medicated punya)
60pcs = 698yen
ok ker?
bgtau mlm ni,ye
sbbnye yg tu sekali beli boleh beli 3 jek

fieza said...

Ieyma...beli je...mane yg boleh beli...kalu jumpe yg lain lebih kurang mcm tuh pon beli je...cukup 4000yen..hehe

Thanks!